Cała prawda o pomidorach, papryce i ziemniakach

Rodzina Psiankowatych

Rodzina psiankowatych, to niezwykle liczna rodzina roślin, wśród których znajduje się około 2 tysiące gatunków.

Do rodziny psiankowatych zaliczamy:

  1. Warzywa (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, bataty),
  2. Tytoń,
  3. Pieprz (z wyjątkiem czarnego),
  4. Ozdobną petunię,
  5. Leczniczą Balladonnę,
  6. i wiele trujących gatunków.

Te wyjątkowe trujące właściwości zawdzięczają rozmaitym alkaloidom, które wytwarzają, a najbardziej popularne to nikotyna, solanina, atropina, skopolamina i belladonna.
Są to znane stymulatory, środki lecznicze, halucynogeny i trucizny. Szeroka wiedza o warzywach psiankowatych ze względu na ogromne znaczenie i dużą popularność w  żywieniu ludzi powinna mieć stałe miejsce  w nauce o żywieniu człowieka. Z pośród wszystkich warzyw pod względem opłacalności ziemniak znajduje się na pierwszym, a pomidor na trzecim miejscu.

ZIEMNIAKI

Ziemniak młody zaliczany jest do warzyw, a kopany jesienią, długo leżący to raczej produkt skrobiowy.
Najcenniejsza w ziemniakach jest warstwa pod skórką grubości 2-3 cm bogata w witaminy i minerały.

W jakiej formie ziemniaki są najzdrowsze?

Dlatego powinniśmy jeść ziemniaki młode gotowane lub pieczone ze skórką, bo wtedy tracą najmniej potasu i witamin.
Neutralizują kwasy w organizmie, co działa łagodząco w przypadku artretyzmu i reumatyzmu.

Zalety świeżego wyciskanego soku z ziemniaka:

  1. Łagodzi wszelkiego rodzaju zapalenia, dlatego jest stosowany zewnętrznie na oparzenia i wewnętrznie przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, jak również pomocniczo przy nadciśnieniu,
  2. Jest bogatym źródłem witaminy C, enzymów i minerałów,
  3. Ma on właściwości zwalczania drobnoustrojów,
  4. Wspomaga również tworzenie korzystnej flory jelitowej.

Wpływ przechowywania ziemniaków i wytwarzania solaniny na zdrowie człowieka

Trzeba pamiętać, że w miarę przechowywania ziemniaków zmniejsza się ich wartość odżywcza, a pod wpływem światła i ciepła zielenieje warstwa pod skórką, gdzie powstaje toksyczny alkaloid solanina. W tym wypadku ziemniaki powinny być grubiej obierane, a wywar wylewany.

Solanina może powodować:

  1. Stany zapalne przewodu pokarmowego,
  2. Mdłości,
  3. Biegunkę,
  4. Zawroty głowy,

Solanina dostarczana systematycznie może powodować:

  1. Nadmierne pocenie się,
  2. Lęki,
  3. Choroby nerek,
  4. Podrażnienie pęcherzyka żółciowego,
  5. Osłabienie serca.

Gdzie znajduje się tak niebezpieczna dla nas solanina?

Jej śladowe ilości znajdują się w bakłażanie, pomidorze i pieprzu.
Ziemniaki jedzone w połączeniu z mięsem znacznie osłabiają jego trawienie, a smażone w głębokim tłuszczu w olejach roślinnych tworzą trudną do strawienia i wydalenia obciążającą warstwę.

POMIDORY

Właściwości pomidorów:

  1. Są bogate w kwas foliowy, witaminę C, B-karoten, potas i fosfor
  2. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn dlatego zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych,
  3. Wspomagają trawienie w wypadku braku apetytu, niestrawności, zastoju pożywienia, anoreksji i zaparć,
  4. Przynoszą ulgę w wysokim ciśnieniu, zaczerwienionych oczach i bólach głowy,
  5. Mimo, że są warzywem kwaśnym alkalizują krew i w ten sposób odkwaszają i łagodzą dolegliwości w dnie moczanowej,
  6. Najlepsze, najbogatsze w lecznicze składniki są pomidory, które dojrzewają na krzakach,
  7. Pomidory, które zostały zerwane jako zielone, by później dojrzeć mogą osłabiać nerki i nadnercza, jak również to, że właśnie one są najczęstszą przyczyną alergii na pomidory,
  8. Z pomidorów dojrzewających na słońcu powstaje związek likopen o silnych właściwościach antyoksydacyjnych,
  9. Połączenie świeżych pomidorów i ogórków, w których aktywowany jest enzym, który unieczynnia witaminę C.

Pomidory, a zaburzenie gospodarki wapniowej

Pomidory jak i inne psiankowate mogą zaburzać gospodarkę wapniową, poprzez uwalnianie wapnia z kości.
Jeżeli proces ten posunie się za daleko i występuje  jego nadmiar to może wystąpić proces kalcyfikacji czyli uwapniania tkanek miękkich w postaci osteofitów, ekstortozy czy kamieni.
W trakcie nasilenia dolegliwości bólowych w przebiegu chorób kostno-stawowych wykluczenie z diety psiankowatych łącznie z pieprzem i tytoniem znacznie łagodzi, a czasem całkowicie eliminuje dolegliwości.  

PAPRYKA

Właściwości papryki:

  1. Jest bogata w witaminę C, B, karoten, potas, fosfor, magnez, saponiny i olejki eteryczne,
  2. Ostre odmiany zawierają kapsaicynę odznaczającą się palącym smakiem.

BAKŁAŻAN

Właściwości bakłażanu:

  1. Posiada właściwości przeciwnowotworowe zawierające dużo substancji fitochemicznych hamujących jego rozwój,
  2. Jest bogaty w potas, karoten, witaminę C, witaminy z grupy B.

BATATY

Właściwości batatów:

  1. Są ogromnym źródłem B-karotenu (jeden średni zawiera 25000 IU czyli pięć razy więcej niż dzienne zapotrzebowanie),
  2. Jest bardzo bogaty w potas co korzystnie wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi.

PODSUMOWANIE

Podsumowując warzywa psiankowate możemy się utwierdzić w przekonaniu, że mają wiele cennych składników i właściwości chroniących nasze zdrowie.
Nie możemy jednak zapominać, że ich nadmiar lub niewłaściwe stosowanie może nam to zdrowie osłabić.
Sprawdza się tu dobra zasada stosowania wszystkiego z umiarem i zdrowym rozsądkiem.
Czasem słyszy się opinie, że warzywa te nasilają choroby autoimmunologiczne, szczególnie chorobę Hashimoto, otóż nie ma doniesień ją potwierdzających.
Prawdą natomiast jest, że nasilają choroby kostno-stawowe ze względu na zaburzenia gospodarki wapniowej nie zależnie od etiologii tych chorób.


Zespół REVITADIET

lek. med. Dorota Helim-Sobkowiak & lek. med. Agnieszka Arendarczyk