Choroba Hashimoto – dieta i leczenie

Choroba Hashimoto ma charakter autoimmunologiczny. Komórki układu odpornościowego atakują tarczycę. W rezultacie w obrębie gruczołu rozwija się stan zapalny, a w rezultacie organizm przestaje dobrze funkcjonować. Skóra traci jędrność, a włosy zaczynają wypadać. Pojawiają się nieregularne miesiączki i trudności z zajściem w ciążę. Objawy są dość niespecyficzne, ale bardzo dotkliwe. Jak sobie z nimi radzić? Czy Hashimoto można wyleczyć? Poniżej garść przydatnych wskazówek. Zapraszamy do lektury.

Choroba Hashimoto – leczenie

Leczenie opisywanej jednostki chorobowej polega przede wszystkim na podawaniu lewotyroksyny, czyli syntetycznego hormonu tarczycowego, który reguluje pracę narządów i łagodzi objawy związane z Hashimoto. Niekiedy pacjentowi zaleca się również stosowanie środków o działaniu przeciwzapalnym. Kuracja trwa całe życie. Należy pamiętać o regularnym badaniu tarczycy i sprawdzaniu poziomu tyroksyny we krwi, co pozwoli w razie konieczności zmniejszyć lub zwiększyć dawkę przyjmowanego preparatu i szybciej zareagować na niepokojące zmiany w funkcjonowaniu organizmu.

Choroba Hashimoto – dieta

Bardzo ważną rolę w leczeniu choroby Hashimoto odgrywa również dieta. W jadłospisie osób dotkniętych wspomnianym schorzeniem powinny znaleźć się produkty z dużą ilością:

  • błonnika – związek pobudza perystaltykę jelit, a co za tym idzie usprawnia usuwanie toksyn z organizmu. Występuje między innymi w pełnoziarnistym pieczywie, bananach, karczochach czy jabłkach.
  • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – cennym źródłem wspomnianych składników są tłuste ryby (na przykład makrela), orzechy (brazylijskie, włoskie lub laskowe). Udowodniono, że spożywanie kwasów omega-3 łagodzi objawy towarzyszące Hashimoto, poprawiają kondycję włosów i paznokci indukują stany zapalne.
  • selenu i jodu – regulują pracę tarczycy. Dlatego w menu osób cierpiących na chorobę Hashimoto nie powinno zabraknąć owoców morza (ryb i skorupiaków).

Warto natomiast ograniczyć spożycie warzyw kapustnych, które mają w swoim składzie tak zwane goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze. Skomponowanie właściwego jadłospisu może nastręczyć osobie chorej sporo trudności, zwłaszcza jeśli nie posiada odpowiedniej wiedzy ani doświadczenia. Na szczęście nie trzeba działać na własną rękę. 

Z pomocą przychodzi portal Revitadiet prowadzony przez lekarki – Agnieszkę i Dorotę oraz dietetyczkę Kamilę. Wspólnymi siłami udało im się stworzyć niezwykłe miejsce w sieci, gdzie każdy może otrzymać dietę skrojoną na miarę swoich potrzeb.