Choroby autoimmunologiczne – dieta, leczenie

Nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego prowadzi bardzo często do powstania chorób autoimmunologicznych, które klasyfikuje się jako przewlekłe stany zapalne organizmu. Niestety, ich całkowite wyleczenie nie jest możliwe. Terapia polega wyłącznie na zastosowaniu odpowiedniego leczenia, które minimalizuje skutki schorzenia. Nie da się ukryć, że bardzo ważna w tym procesie jest również odpowiednia dieta. W jaki sposób zatem można radzić sobie z chorobami autoimmunologicznymi?

Choroby autoimmunologiczne

U osób zdrowych układ immunologiczny odpowiada za tak zwaną odporność organizmu. Dzięki temu może walczyć z infekcjami, różnicując tym samym komórki zdrowe od chorych, obcych. Podczas występowania choroby autoimmunologicznej układ ten zostaje w pewien sposób upośledzony, oznacza to, że nie rozróżnia komórek obcych od tych, obecnych w ciele człowieka i bardzo często atakuje te drugie. Układ ten zagraża w ten sposób organizmowi, doprowadzając do niszczenia własnych komórek.

Choroby autoimmunologiczne – leczenie

Obecnie nie da się wyleczyć w pełni chorób immunologicznych. Stosowana jest wyłącznie farmakologia łagodząca przebieg i stany zapalne pojawiające się w organizmie oraz wyciszająca objawy choroby. Dzięki temu chory może normalnie funkcjonować. Warto nie lekceważyć tego typu schorzenia, ponieważ symptomy mogą się nasilać, co może doprowadzić do jego rozwoju i występowania ciężkich i przewlekłych stanów zapalnych.

Wpływ diety na choroby autoimmunologiczne

Współczesna medycyna uznaje nie tylko farmakologię, jako skuteczną terapię w walce z różnorodnymi chorobami, w tym autoimmunologicznymi, ale także zastosowanie dopasowanej diety. W ten sposób można zwalczać skutki schorzenia, a także świetnie radzić sobie z objawami. Dieta przy chorobach autoimmunologicznych pełni również funkcję wyciszającą określone, często ciężkie symptomy. Udowodniono, że dzięki stosowaniu dobranych posiłków można w dużym stopniu wyciszyć nieco przewlekły stan chorób autoimmunologicznych. 

Dużą rolę w procesie budowania odporności organizmu odgrywają jelita. To właśnie w tym organie znajdują się tak zwane „dobre bakterie”, dzięki którym budowana jest flora jelitowa odpowiedzialna za odporność. W ten sposób mniej chorujemy, cieszymy się lepszym, ogólnym samopoczuciem. Zmiany, które zachodzą w mikrobiomie jelitowym, mogą zaburzać tę prawidłową pracę i tym samym przyczyniać się do powstania chorób autoimmunologicznych. Stąd tak istotne jest to, co się spożywa. Dieta ma zatem ogromny wpływ na prawidłową pracę jelit.

Na czym polega dieta podczas zmagania się z chorobami autoimmunologicznymi?

Przede wszystkim należy wyeliminować niektóre, szkodzące produkty, co pozwoli ograniczyć występowanie między innymi przykrych stanów zapalnych, tak charakterystycznych dla chorób autoimmunologicznych. Warto wiedzieć, że w niektórych przypadkach dieta może stanowić nawet formę leczenia, jak na przykład w chorobie autoimmunologicznej – celiakii. 

Stosowana dieta w chorobach autoimmunologicznych najczęściej nazywana jest dietą niskoantygenową. Eliminacji podlegają w tym wypadku głównie zboża, nabiał, rośliny strączkowe oraz inne białka. Warto także ograniczyć spożywanie orzechów, jajek oraz nasion i drożdży.

Dietetyk kliniczny

Nie należy zapominać jednak, że dietę każdorazowo powinien ustalić specjalista, czyli polecany gabinet dietetyki klinicznej. W Revitadiet pracują osoby wykwalifikowane z bardzo dużym doświadczeniem i umiejętnościami, zarówno lekarki, jak i dietetyk kliniczna, które wspólnie ustalają plan indywidualnego żywienia dla osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi.



Osoby zmagające się ze schorzeniami autoimmunologicznymi muszą rozpocząć odpowiednie leczenie farmakologiczne, które wycisza objawy tych chorób. Niezwykle ważna jest również odpowiednia dieta nazywana niskoantygenową. Polega ona na eliminacji niektórych składników z posiłków, co pozwala na likwidację stanów zapalnych pojawiający się w organizmie, a także poprawia samopoczucie. Każdorazowo dietę tę powinien dobrać wykwalifikowany dietetyk kliniczny.