Co to jest insulinooporność?

W Revita Diet pomogłyśmy już osobom zmagającym się z różnego typu schorzeniami i chorobami, między innymi z insulinoopornością. To właśnie na insulinooporności dziś się skupimy. Czym jest insulinooporność, jakie są jej przyczyny, a jakie objawy? Zachęcamy do lektury! 

Insulinooporność ‒ co to? 

Wiele osób spotkało się z pojęciem insulinooporności, niewielu jednak wie, czym jest takie schorzenie. Warto więc zacząć od krótkiego wyjaśnienia. Insulinooporność to poważne zaburzenie metaboliczne, polegające na zmniejszonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny. Insulina to produkowany przez trzustkę, pełniący ważną funkcję w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów hormon. 

Po spożyciu posiłku, niewielka ilość insuliny uwalniana jest do krwi. Zadanie insuliny polega na zwiększeniu wychwytu glukozy i wprowadzeniu jej do komórek mięśni szkieletowych, tkanki tłuszczowej i wątroby. 

Gdy komórki stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny, dostarczenie glukozy do jest niemożliwe. W takim przypadku organizm wysyła sygnał, by trzustka wyprodukowała większą ilość hormonu. 

Nadmierna ilość insuliny

Zbyt duża ilość wspomnianego hormonu jest przyczyną powstania wielu zaburzeń, między innymi takich, jak: 

  • wzrost produkcji glukozy w wątrobie
  • spadek wychwytu cukru przez tkanki obwodowe
  • zaburzona przemiana tłuszczów 

Co więcej, insulinooporność przyczynia się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. Insulinooporność u kobiet może doprowadzić do zaburzenia miesiączkowania, a nawet to niepłodności. 

Objawy insulinooporności 

Zanim nasze doktorki i dietetyczki zajmą się przygotowywaniem diety, przeanalizują wypełnioną przez Ciebie ankietę. Informacje dotyczące dolegliwości, z którymi się zmagasz, to dla nas punkt wyjścia. O jakich objawach mówimy w przypadku insulinooporności? 

  • problem z redukcją masy ciała
  • nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha 
  • nadpotliwość
  • problemy z koncentracją 
  • podwyższony poziom 
  • cukru i trójglicerydów,
  • rogowacenie ciemne skóry 
  • nadmierny apetyt 

Warto obserwować swój organizm, a nawet zapisywać objawy, z którymi mamy do czynienia. Dzięki temu podczas rozmowy ze specjalistą czy w czasie wypełniania ankiety niczego nie pominiemy. 

Insulinooporność ‒ dieta 

Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta jest niezmiernie ważna dla każdej i każdego z nas. O dobrze zbilansowanym jadłospisie koniecznie powinny pomyśleć osoby z insulinoopornością. 

Dieta pacjentów zmagających sie z insulinoopornością powinna bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym, które nie wywołają wzrostu glukozy we krwi. 

Z diety muśmy wyeliminować cukier, należy zrezygnować ze słodyczy, słodkich napojów, z białego pieczywa, makaronu. Do diety dobrze włączyć ryby morskie, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso. 

Diety na insulinooporność ‒ Revita diet 

W Revita Diet pomożemy Ci wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe. 

Wytłumaczymy, jakie produkty są dla Ciebie wskazane, a jakich powinnaś bądź powinieneś unikać. Zadbamy o to, by w codziennym jadłospisie znalazły się posiłki bezproblemowe w przygotowaniu, z ogólnodostępnych produktów. Wspólnie będziemy kontrolować efekty diety, a jeśli zajdzie taka konieczność, wprowadzimy zmiany do jadłospisu. 

Zobacz, komu już pomogłyśmy: 

http://doktor-dorota.mozello.pl/uslugi/warsztaty-doktor-dorot/

Podsumowanie 

Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, polegające na zmniejszeniu wrażliwości komórek na działanie insuliny. Zmniejszona wrażliwość komórek sprawia, że organizm produkuje większą ilość insuliny, a to przyczynia się do powstania wielu zaburzeń. 



Masz pytania? Skontaktuj się z nami! Z przyjemnością wszystko Ci wyjaśnimy!