Dlaczego warto zrobić test na nietolerancję pokarmową?

Nietolerancja pokarmowa ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie człowieka, na jego zdrowie i samopoczucie. Nie tylko wywołuje stany zapalne i inne uporczywe objawy, lecz także nieleczona obciąża układ odpornościowy. Szybkie zdiagnozowanie nadwrażliwości na produkty spożywcze, pozwala zatem uniknąć wielu poważnych chorób. Dlaczego jeszcze warto zrobić badania na nietolerancję pokarmową?

Nietolerancja pokarmowa – co to takiego?

Nietolerancje pokarmowe powstają na skutek przedostania się do krwi toksyn i bakterii, które wpływają bezpośrednio na układ odpornościowy, powodując stany zapalne całego organizmu bądź określonych narządów. Mogą się również pojawiać wskutek przyjmowania wraz z jedzeniem szkodliwych substancji chemicznych, które wywołują reakcje alergiczne, niewłaściwie zbilansowanej diety lub w wyniku niedoboru niezbędnych enzymów w organizmie.

Chociaż nadwrażliwość na pokarmy jest bardzo często mylona z alergią, jest to całkiem, co innego. Objawy nietolerancji pokarmowej pojawiają się zwykle kilka godzin po spożyciu posiłku oraz utrzymują się o wiele dłużej niż w przypadku wystąpienia stanów alergicznych.

Problemy z trawieniem bardzo często są związane z całą grupą produktów. Najczęściej jest to laktoza, fruktoza i gluten. Osoby cierpiące na nietolerancję pokarmową powinny, zatem przestrzegać ścisłej diety.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

Osoby przyjmujące pokarmy, które nie są tolerowane przez organizm, mogą odczuwać takie objawy, jak:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • bóle głowy, brzucha i stawowo-mięśniowe,
  • nerwowość,
  • nudności,
  • wzdęcia,
  • zgaga.

Innymi oznakami nadwrażliwości na pokarmy są: opuchnięte powieki i cienie pod oczami, biegunka bądź rozwolnienie, brak koncentracji, częste oddawanie moczu, łupież oraz problemy skórne (trądzik).

Nietolerancja pokarmowa, która nie jest leczona, może prowadzić do obniżenia odporności organizmu, zaburzeń hormonalnych, zespołu jelita drażliwego, łuszczycy, nadwagi oraz wielu innych poważnych schorzeń.

Dlaczego warto zrobić badania na nietolerancję pokarmową?

Testy laboratoryjne na nietolerancję pokarmową polegają na pobraniu od pacjenta próbki krwi z palca, którą w następnej kolejności poddaje się badaniu na obecność przeciwciał IgG. Na podstawie testu można dokładnie określić, jakich konkretnie produktów spożywczych należy unikać w diecie, ponieważ nie są tolerowane przez organizm – zbóż, warzyw, owoców, orzechów, mięsa, nabiału, ziół, nasion. W laboratoriach wykonuje się różnego rodzaju specjalistyczne badania na nadwrażliwość na pokarm. Ceny testów są zróżnicowane, w zależności od ilości alergenów, które obejmują.

Zrobienie badań na nietolerancję pokarmową jest niezwykle ważne, ponieważ umożliwia określenie produktów, które ją wywołują. Ma to przede wszystkim ogromne znaczenie w przypadku pacjentów, którzy cierpią na choroby autoimmunologiczne, takie jak:. Hashimoto, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzyca insulinozależna, ponieważ w tych schorzeniach układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które są skierowane przeciw własnym komórkom. Prowadzi to do zmian zapalnych i poważnych, trwałych uszkodzeń tkanek.

Badaniu na nietolerancję pokarmową mogą się poddać zarówno dorośli, jak i dzieci powyżej drugiego roku życia. Po wykonaniu testów, należy umówić się na konsultację specjalistyczną z dietetykiem, który w oparciu o otrzymane wyniki, przygotuje właściwą dla danego pacjenta dietę. Specjalista wyeliminuje z jadłospisu wszystkie produkty, które powodują nadwrażliwość na pokarm, a więc stany zapalne i zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie poprawi się ogólny stan i samopoczucie pacjenta.