Dlaczego warzywa skrobiowe są świetne na kolacje?

Warzywa skrobiowe jak: bataty, marchew, dynia, topinambur, buraki świetnie sprawdzają się u Naszych pacjentów w dietach leczniczych na kolacje.
Dlaczego? Sekret, a zarazem odpowiedź tkwi w jelitach, a raczej w naszej trosce o jelita. W końcu to drugi mózg człowieka ….

INULINA – tajemniczy składnik

W wymienionych warzywach znajduje się tajemniczy składnik o nazwie inulina.
Inulina to rozpuszczalny błonnik, który reguluje stężenie glukozy i cholesterolu we krwi.  

Inulina stanowi odżywkę dla całej flory jelitowej, więc działa  jak probiotyk, wprowadza stan równowagi w biocenozie jelit, co przynosi niebagatelne zyski dla całego organizmu. Jesteśmy mniej zatruci, łatwiej wydalamy zbędne produkty przemiany materii, wzmacniamy nasz układ odpornościowy i endokrynologiczny. 

Dzięki takiej kolacji możemy spokojnie zregenerować się i uzyskać siły na cały następny dzień. 

Dla kogo taka kolacja jest wskazana?

Zestaw takich warzyw wskazany jest dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, cukrzycą, hipercholesterolemią, nadciśnieniem.
Warto pamiętać, że dzięki inulinie szybciej czujemy uczucie sytości i dlatego polecamy takie kolacje nie tylko osobom chorym, ale także redukującym masę ciała, w tak zwanej pierwszej, detoksykującej fazie.


lek.med. Dorota Helim-Sobkowiak