Jak przygotować się do świątecznego objadania? 13 porad na zdrowsze Święta.

Święta, to czas biesiadowania i warto przygotować się do tego wyjątkowego dla nas okresu. Zazwyczaj spędzamy je przy suto zastawionym stole, a przez długie oczekiwanie hamulce nam puszczają i jemy bez kontroli… Później czujemy się ociężali i martwimy się, że przybędą nam niechciane kilogramy. Zapraszam więc do lektury o tym jak przygotować się do świąt, żeby czuć się komfortowo? Jak przygotować świąteczne potrawy w formie “light” oraz co zrobić, żeby w miarę bezkarnie zjeść ulubione ciasto, albo inny smakołyk kochanej babci czy cioci? 

 

Przygotowanie do Świąt 

 Po pierwsze warto swój organizm przygotować do tego świątecznego czasu już nawet dwa tygodnie wcześniej, jedząc po prostu mniejsze porcje i zrezygnować całkowicie z tych przysmaków, które chętnie zjemy na Święta. Dla jednych są to słodycze, dla innych pierogi, a może mięso w różnym wydaniu. Sami odpowiedzcie sobie na pytanie po co najchętniej i najczęściej sięgacie na Święta i z tego czasowo zrezygnujcie.  

Nasze posiłki w ciągu tego okresu przygotowawczego powinny być pełnowartościowe i odżywcze w substancje mineralne. Proszę zwrócić w tym czasie uwagę na warzywa korzennekiszonki i ciepłe zupy, które najlepiej spożywać na śniadania lub kolację.  

Pamiętajmy, aby uzupełniać o tej porze roku, kiedy jest zimno i ponuro, witaminy D3 oraz C, także kwasy omega 3co przysłuży się wzmocnieniu naszej odporności, a to z kolei będzie stróżem naszego metabolizmu.  

W diecie zimowej zwiększamy udział białka i dobrych tłuszczówjak oliwa, masło czy olej kokosowy.  

W trakcie świątecznej biesiady 

 W czasie Świąt lub idąc na zaproszony późny obiad należy zjeść właściwe posiłki o właściwej porze (śniadanie, lunch/obiad), bo wtedy przyjdziemy mniej głodni i mniej zjemy. Jeżeli decydujemy się zjeść coś słodkiego, to powinniśmy zjeść to przed głównym daniem, co będzie bardziej korzystne metabolicznie dla nas, ponieważ nie spowoduje to, aż takiego wyrzutu insuliny, co może ustrzec nas przed nadmiernym odkładaniem tkanki tłuszczowej. Chcąc uniknąć dodatkowych kilogramów warto zaznaczyć, że smakołyki takie jak chleby, sery i wędliny lepiej zjeść do wczesnego popołudnia, a na wieczór zostawić lekkostrawne kasze, ryby i sałatki warzywne.  

Pamiętajmy, aby unikać potraw ciężkostrawnych w panierkach, przygotowanych na głębokim tłuszczu oraz sosów. Wspomniana wcześniej wersja light (lekkostrawna) to mięsa pieczone, duszone, bez panierki, w sosach pomidorowych, chrzanowych i musztardowych. Tak przygotowane mięsa, z dodatkiem ćwikły, wspomogą nasze trawienie. Możemy również przygotowując potrawy świąteczne zamienić mąki z glutenowych na bezglutenowe, co też sprawi, że nasze desery będą bardziej light. Do minimum warto ograniczyć owoce, owoce suszone, orzechy oraz produkty mączne. Nigdy moim pacjentom nie odmawiam pokosztowania wszystkich przygotowanych potraw, ale złoty środek to umiar. 

Warto wspomagać trawienie ziołami na wątrobę: majerankiem, tymiankiem, bazylią, oregano, imbirem czy kurkumą. I tak na przykład, nasz wigilijny kompot z suszu z imbirem lub cynamonem będzie idealny na poprawę trawienia. W sytuacjach podbramkowych można wspomóc trawienie poprzez zioła szwedzkie, balsam kapucyński czy krople z orzecha czarnego. 

Nie zapominajmy oczywiście o nawodnieniu. Jest ono niezbędne do prawidłowej pracy jelit, a tym samym całego układu trawiennego. Pomoże nam to również zwalczyć pokusę na zjedzenie więcej. Odpowiednia ilość spożywanego białka jest świetnym rozwiązaniem na walkę z chęcią na słodycze. Dlatego staramy się w trakcie świąt sięgać po dania białkowe, aniżeli mączne.  

A na koniec lista porad podsumowująca ten artykuł. Na zdrowie 🙂 

  1. Ogranicz wielkość porcji spożywanych posiłków na dwa tygodnie przed świętami. 
  2. Nie spożywaj dań i przysmaków, które zjemy w Święta. 
  3. Jedz wartościowe i bogate odżywczo posiłki. 
  4. Spożywaj warzywa korzenne, kiszonki i ciepłe zupy. 
  5. Pamiętaj o suplementacji witaminy D3, C oraz kwasów omega 3. 
  6. W dniu świątecznym jedz normalne posiłki – śniadanie, lunch/obiad. Nie pość, aby mieć więcej miejsca na świąteczne dania. 
  7. Deser jedz przed daniem głównym – jest to bardziej korzystne metabolicznie. 
  8. Do południa spożywaj potrawy trudniej strawne 
  9. Unikaj mięs w panierkach, przygotowanych na głębokim tłuszczu lub w sosach mącznych i tłustych (np. Śmietanowych). 
  10. Przygotuj i/lub spożywaj mięsa pieczone, duszone, w sosach np. pomidorowym lub musztardowym. 
  11. Zmień mąkę w wypiekach na bezglutenową (np. Owsiana, ryżowa, kokosowa). 
  12. Ogranicz owoce, owoce suszone i orzechy. 
  13. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu wodą! Minimum to 1,5l wody dziennie. 

 


Lek. Med. Dorota Helim – Sobkowiak

KOMENTARZE DO WPISU 1 KOMENTARZ

  1. Świetne porady. Ciekawe, ze często zjadam deser przed daniem głównym . Zawsze myślałam sobie, ze to z łakomstwa i ze wole deser niż normalne jedzenie ( zbadałam wcześniej , gdy nie byłam bardzo najedzona) , a tu okazuje się , ze to korzystniejsze. Moje dzieci tez proszą o deser przed obiadem 😀🙈