Jaka dieta w stanie zapalnym jelit?

Przedstawienie problemu pacjentki

Zgłosiła się do mnie pacjentka ze stanem zapalnym w obrębie jelita, silny ból brzucha zmusił ją do wizyty na izbie przyjęć, gdzie w wykonanej kolonoskopii, wykryto u pacjentki uchyłkowatość jelita.

Pomimo leczenia: Metronidazolem, probiotykami, ból nadal pozostał. 

Zaproponowana dieta dla pacjentki

Zaproponowałam pacjentce z niedowagą ze stanem zapalnym jelit następującą dietę: 

W pierwszym rzędzie całkowicie odciążenie przewodu pokarmowego przez 1-2 doby.
Najważniejsze niech przewód pokarmowy w mocnym stanie zapalnym odpocznie, w tym czasie stosujemy dietę płynną:
* pacjentka ma pić co godzinę 1 szklankę ciepłej wody i dojadać ciepłą zupę krem z warzyw skrobiowych ( dyni, marchewki, ziemniaków) z odrobiną oliwy lub zupę gotować na maśle klarowanym z dodatkiem ziół poprawiających trawienie: majeranek, tymianek, bazylia. 

Po okresie podgojenia śluzówki jelita rozszerzamy jadłospis, ale co 3-4 dni powtarzamy dietę półpłynną.

Suplementacja

  • Na czczo szklanka ciepłej wody z Aloesem 2łyżki (leczniczo na stany zapalne jelit) 
  • W ciągu dnia 2,0l wody w połączeniu od czasu do czasu z wodą z kokosa ( uzupełnienie elektrolitów)
  • Leczniczo miód manuka ( zastępstwo słodyczy) 
  • Olejek z czarnuszki 2×1 łyżeczka do posiłków 
  • witC acerola 1×1 
  • witD3 (pod kontrolą poziomu witD we krwi) 1000j/dzień
  • chlorek magnezu 1łyżeczka na szklankę wody wieczorem 1xdziennie zapobiega skurczom
  • SilorB i srebro monojonowe  na gojenie śluzówki przewodu pokarmowego przy jego stanie zapalnym.

I Śniadania ciepłe, lekkie:

  • Zupa warzywna (preferowane warzywa skrobiowe: dynia, marchewka,burak,ziemniak,batat)
  • Warzywa w/w z olejem kokosowym ( polecany w stanach zapalnych jelit) z ziołami ( majeranek,tymianek,bazylia)
  • 4 łyżki płatki ryżowe/quinoa z olejem kokosowym z przyprawami ( imbir,kurkuma,cynamon) można rozgotować owoce drobne bezpestkowe

II Śniadanie  Potrzebne regenerujące, odbudowujące białko

  • Galarety z cytryną 
  • Ryba z pieca z cytryną 
  • Parówka z własnym sosem pomidorowym ( później z chrzanem, musztardą)
  • Zupa z kawałkami mięsa rozgotowanego
  • Jajka na półmiękko ( są lżej strawne )

dodatkiem mogą być warzywa na ciepło z oliwą

Obiad ( można łączyć produkty, żeby Pani nie chudła)

  • Zupa treściwa z mięsem lub rybą 
  • 200gr mięso głównie jako mielone czyli pulpety z warzywami na ciepło i 2 łyżkami kaszy białej gryczanej lub komosy lub ryżu jaśminowego
  • 200gr ryba z dodatkami jak wyżej ( można później zjeść z ziemniakiem lub batatem)
  • 200ml makaron gryczany lub ryżowy z oliwą z ziołami

Kolacja ciepła lekka 

  • Makaron jak na obiad
  • Bataty z olejem kokosowym
  • Zupy 
  • Ziemniaki z oliwą
  • Płatki jak na śniadanie ale bez owoców
  • Zarzywa korzenne jako pure z dodatkiem masła z gałką muszkatałową

Ważne ! Proszę używać na dzień 1 łyżeczkę soli himalajskiej, w celu utrzymania istotnego poziomu kwasu solnego i ciśnienia, ukrwienia obwoodowego

Wykluczenia:

  • Koktajle z proteinami
  • Owoce, owoce suszone, orzechy, pestki, słonecznik
  • Kasza jaglana, gryczana palona,ryż ciemny
  • Oleje rafinowane lub w plastikach
  • Dżemy,słodycze,wypieki, 
  • Soki,alkohol,napoje
  • Majonez,
  • Wędliny,kiełbaski, kabanosy
  • Nadmiar surowych warzyw
  • Mleka na razie wszystkie ( w I fazie), jogurty, sery wszystkie ( w I fazie)
  • Kawa, herbata

Proszę pamiętać,że tą dietę układałam na podstawie wywiadu zdrowotnego i żywieniowego zebranego z pacjentką, więc proponowany jadłospis nie może być powielany  dla każdej osoby cierpiącej na zapalenie jelita. Może jednak stanowić źródło wstępnej inspiracji. 

lek. med.  Dorota Sobkowiak