Co powinieneś wiedzieć o kwasie solnym

Kwas solny z pośród wszystkich kwasów występujących w naszym ciele jest jedynym normalnym i koniecznym kwasem, który pełni ważną rolę w procesie trawiennym i jest motorem pracy żołądka. Utrzymuje w nim bardzo kwaśne pH od 1,2 do 1,8 co jest warunkiem prawidłowej pracy zastawek, maceracji białka, ochrony przed drobnoustrojami, które dostają się do żołądka wraz z pokarmem czy wodą. Gdybyśmy włożyli do żołądka rękę po 15 minutach wyciągnęlibyśmy same kości.  Inne kwasy, które są efektem przemian metabolicznych muszą być eliminowane z naszego organizmu. Do jego produkcji komórki okładzinowe żołądka potrzebują chloru, który czerpią z diety w postaci soli chlorku sodu. W stanach takich jak intensywne pocenie, uporczywe wymioty, czy picie dużej ilości wody w ciepłe, suche, upalne dni tracimy dużo chlorków co może prowadzić do osłabienia, odwodnienia a w skrajnych przypadkach do śpiączki. Powinniśmy wówczas, aby zapewnić prawidłowe pH i dobrą produkcję kwasu solnego uzupełniać dodatkowo sól w wodzie lub pokarmach. Jest bardzo ważny w absorpcji żelaza, witaminy B12, jego niedobór to zła absorpcja witaminy C, niszczenie witamin z grupy B i utrudnianie dopływu związków mineralnych do krwi. Witaminy B1, B3, B6 stymulują jego produkcję. Do pospolitych objawów jego niedoboru należą: gazy w jelitach, zaparcia, odbijanie, obłożony język, mdłości i wymioty. Przy niedoborze kwasu solnego ze środków konserwujących żywność azotanów powstają rakotwórcze nitrozaminy, co może mieć wpływ na powstanie raka żołądka. Anemia złośliwa jest również związana z jego niedoborem. Jego niewystarczający poziom może nasilać problemy kostne w tym osteoporozę, bo organizm nie jest wtedy zdolny do wiązania wapnia z aminokwasami co jest konieczne do budowy kości. Następna grupa zaburzeń nasilająca się w przypadku niskiego poziomu kwasu solnego to alergie, egzemy, nietolerancje pokarmowe, nasilanie się chorób autoimmunologicznych. Do jego niedoboru przyczynia się nadmierne picie kawy, wszechobecny stres, słabsze nadnercza, częste infekcje, nadużywanie leków blokujących jego wydzielanie, zła dieta. Warto pamiętać, że 60% ludzi po 60 roku życia ma niedobory kwasu solnego dlatego przepisywanie leków blokujących kwas solny  w tym wieku powinno być starannie rozważone. W warunkach domowych można przeprowadzić test z sodą oczyszczoną pijąc 1 łyżeczkę rozpuszczoną w szklance wody, jeżeli po 60 sekundach się nam nie odbije to możemy podejrzewać jego niedobór. Aby poprawić jego wydzielanie możemy stosować do posiłków białkowych suplement Betaina HCL, możemy również przed posiłkiem zjeść małą miseczkę kiszonki ze względu na zawartość pałeczek kwasu mlekowego, możemy wypić przed posiłkiem 1/3 szklanki soku z kiszonych buraków lub 1 łyżeczkę naturalnego octu jabłkowego. Do potraw białkowych przy niedoborze kwasu solnego powinniśmy używać sosów kwaśnych chrzanowego, pomidorowego, musztardowego czy sosu winegret.        

 

Lek.med. Agnieszka Arendarczyk