Nietolerancja pokarmowa – co to jest, objawy 

Nietolerancja pokarmowa to dość powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób w różnym wieku. Co kryje się pod przywołanym pojęciem? Po czym rozpoznać wspomnianą przypadłość? Jakie objawy jej towarzyszą?

Nietolerancja pokarmowa – co to takiego?

Mianem nietolerancji pokarmowej określa się nadwrażliwość organizmu na składniki obecne w pożywieniu. Przywołane pojęcie często bywa utożsamiane z alergią. Tymczasem stawianie znaku równości między wspomnianymi terminami to błąd. Oba znaczą bowiem coś innego i mają różną etiologię. Nietolerancja pokarmowa to zwykle wynik braku lub niedoboru enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie laktozy, fruktozy bądź innych związków zawartych w pokarmie. Alergia ma natomiast podłoże immunologiczne.

Nietolerancja pokarmowa – objawy

Nietolerancji pokarmowej często towarzyszy szereg rozmaitych objawów ze strony układu:

  • nerwowego – nadpobudliwość, zaburzenia snu, uczucie rozdrażnienia,
  • trawiennego – nudności, gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunki,
  • ruchu – bóle kostno-stawowe
  • immunologicznego – osłabienie odporności.

Nietolerancja pokarmowa może prowadzić nasilenia problemów skórnych, takich jak trądzik łuszczyca czy łojotok.

Nietolerancja pokarmowa – dieta

Co jeść, by zminimalizować negatywne skutki nietolerancji pokarmowej? Ułożenie prawidłowego, dobrze zbilansowanego jadłospis może nastręczać sporych trudności. Dlatego warto zdać się na pomoc profesjonalistów. Z myślą o wszystkich, którzy potrzebują wsparcia w ustaleniu planu żywieniowego dostosowanego do indywidualnych potrzeb powstał portal internetowy Revitadiet.pl. 

Tworzą go trzy kobiety z pasją i bogatym doświadczeniem – dwie lekarki (Agnieszka i Dorota) oraz dietetyczka Kamila. Serwis łączy więc wiedzę na temat funkcjonowania ludzkiego organizmu i jedzenia, co daje holistyczne podejście i pozwala podjąć adekwatne, a jednocześnie szerzej zakrojone działania w rozwiązywaniu problemów, z jakimi zmagają się pacjenci.

Podsumowanie 

Nietolerancja pokarmowa to szereg negatywnych reakcji organizmu związanych z nadwrażliwością na składniki obecne w pożywieniu, na przykład laktozę. Towarzyszy jej szereg różnych objawów, między innymi nudności czy wzdęcia, a także nadpobudliwość czy uczucie rozdrażnienia. Jak sobie z tym radzić? Warto poprosić o pomoc wykwalifikowanego specjalistę, który ułoży indywidualną dietę i podpowie, które produkty wykluczyć z jadłospisu, by uniknąć wspomnianych wcześniej dolegliwości.