Olej kokosowy i inne produkty z kokosa

Już w starożytności wiedzieli, że orzech kokosowy jest niezwykłą rośliną

Już od czasów  Platona w licznych odkrywanych starożytnych pismach możemy przeczytać, że orzech kokosowy – owoc palmy kokosowej to niezwykła roślina, która daje nam wszystko co niezbędne do życia. Myślę, że twórcy tych tekstów „przewracają się w grobie” słysząc jaką niesławą próbuje się dzisiaj okryć olej kokosowy. Zabawię się w obrońcę tej jednej z najbardziej wartościowych roślin na naszej planecie.

Palma kokosowa i jej środowisko naturalne

Optymalna temperatura ich wzrostu to 20 – 30 stopni Celsjusza, dlatego najwięcej palm rodzących najwartościowsze owoce rośnie w krajach tropikalnych. Doskonale rosną na piachu i glebach piaszczystych. Do optymalnego rozwoju potrzebują dużo słońca, obfitych opadów i wysokiej wilgotności. Palma kokosowa może rosnąć nad brzegiem oceanu pozyskując wodę morską do wzrostu, pozyskując w ten sposób niemal wszystkie pożyteczne dla nas minerały. Niezależnie od tego gdzie żyjemy i jak bardzo jesteśmy wyczerpani, świeży miąższ kokosowy, woda kokosowa, mleko kokosowe oraz olej kokosowy mogą nam uratować życie. Woda, by dostać się do wnętrza kokosa przechodzi przez olbrzymie ilości włókien, które ją oczyszczają, zanim trafi do sterylnej części orzecha. Wydajność tego systemu filtrującego to jeden litr wody na dziewięć miesięcy.

Dlaczego produkty z kokosa są dla nas takie dobre?

Woda kokosowa

  • Woda kokosowa to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł elektrolitów,
  • Jej skład jest niemal identyczny jak ludzkie osocze krwi, co sprawiło, że podczas bitew na Pacyfiku w trakcie II wojny światowej była wykorzystywana do transfuzji,
  • Jest świetną substancją odżywczą dla niemowląt, doskonale nawadnia organizm, jest lekarstwem na skutki biegunek dzięki zawartości sodu i albumin, doskonały środek wzmacniający dla osób w każdym wieku,
  • Jest doskonałym lekiem na ból w przypadkach kamieni nerkowych i kamieni w drogach moczowych.

Olej kokosowy i śmietanka kokosowa

  • Olej kokosowy i śmietanka kokosowa dzięki zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kaprylowego, dekanowego, laurynowego, mirystynowego mają właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • Osoby nękane infekcjami powinny śmiało sięgnąć po olej kokosowy,
  • Produkty te poprawiają trawienie i wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i aminokwasów,
  • Poprawiają absorpcję jonów wapnia i magnezu,
  • Pomagają naszemu organizmowi skuteczniej wykorzystać niezbędne kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6) i fosfolipidy. Dlatego olej kokosowy można przyjmować z olejem z wiesiołka, lnianym i konopnym, przez co ich wykorzystanie jest dużo pełniejsze,
  • Pomagają wydalić z organizmu toksyczne kwasy tłuszczowe trans,
  • Przyśpieszają czynność tarczycy, umożliwiając organizmowi zrzucenie zbędnych kilogramów i usunięcie nagromadzonych toksyn,
  •  Przyśpieszają metabolizm i pomagają zgubić zbędne kilogramy dzięki obecności średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwierzęta hodowlane karmione kokosami i olejem kokosowym nigdy nie są otyłe,
  • Poprawiają wykorzystanie cukru we krwi i łagodzą objawy hipoglikemii,
  • Wspomagają wątrobę w produkcji zdrowego cholesterolu (HDL), którego potrzebujemy do produkcji hormonów i błon komórkowych,
  • Olej kokosowy praktycznie nie zawiera cholesterolu i nie tylko nie szkodzi, ale wręcz pomaga unormować jego poziom w organizmie,
  • Olej kokosowy stymuluje produkcję sterydów o działaniu powstrzymujących procesy starzenia i progesteronu, DHEA i pregnonolonu, hormonów, których obecność pomaga zapobiegać chorobom serca, otępieniu, otyłości, nowotworom i innymi procesami związanymi z zwyrodnieniami i procesami starzenia,
  • Pregnenolon – substancja obecna w kokosach jest przeciwutleniaczem,
  • Tłuszcze MCT zawarte w kokosie są doskonałym źródłem energii, mogą zostać zemulgowane podczas trawienia bez nadmiernego obciążania wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wchodzą w skład mieszanek dla niemowląt, co świadczy o ich prozdrowotnych i bezpiecznych dla organizmu właściwościach.

Kokos jest świetny i dla mężczyzn i dla kobiet

Świeży miąższ z młodych kokosów to najlepszy środek pobudzający produkcję nasienia u mężczyzn. U kobiet miąższ z młodych kokosów zostaje natychmiast zamieniony w mleko. Kokos i produkty z kokosa są uznawane za wielce pożyteczne pożywienie podczas ciąży, rekowalescencji poporodowej oraz w okresie karmienia piersią. Na zakończenie nie sposób pominąć jego dobroczynnego wpływu na skórę. Smarując skórę olejem kokosowym, dzięki zawartemu w nim pregnenolonowi następuje poprawa krążenia w skórze, naciąganie obwisłej skóry, likwidację zmarszczek i worków pod oczami.


Lek. med. Agnieszka Arendarczyk