Orzechy, suszone owoce. Przyjaciele czy wrogowie?

Orzechy, suszone owoce mogą odpowiadać za stany zapalne

Orzechy, suszone owoce to żywność bardzo wysoko bogato odżywcza i z jednej jest to potencjał bardzo dużej ilości witamin, które nasz organizm pozyskałby, ale….
Orzechy są bardzo często czynnikiem bardzo silnie alergenny, co oznacza, że mogą odpowiadać za stany zapalne:

  1. Reakcja nadwrażliwości pokarmowej IgE zależna natychmiastowa – bezpośrednio po zjedzeniu czujemy pieczenie, pokrzywkę, zgagę, ból brzucha, swędzenie podniebienia, obrzęk ust.
  2. Reakcja nadwrażliwości pokarmowej IgE-niezależna gdy po 3 dniach nie wiemy czemu pojawiają się wyżej wspomniane objawy i wcale nie musimy kojarzyć ich z wcześniej zjedzonymi kilka dni temu orzechami.

Czy reakcja typu późnego dotyczy Ciebie? Sprawdź już teraz!

Kto chce wiedzieć, czy nie ma reakcji typu późnego, aby mieć jasność sytuacji powinien zrobić testy na nietolerancje pokarmową Foot Test –  https://sklep.revitadiet.pl/produkt/badanie-ft/

Pleśń – jaki ma związek z orzechami?

Bogate źródło witamin i energii jest także wektorem na swojej powierzchni tzw. pleśni i innych substancji dodatkowych, które krążą w naszym środowisku i w związku z tym przenosimy wraz z orzechami, suszonymi owocami rożnego rodzaju pleśnie.

Cierpisz na poniższe dolegliwości? Wyklucz orzechy i owoce suszone

Osoby z procesami zapalnymi w jelitach, które mają choroby autoimmunologiczne np. Hashimoto, które mają bóle brzucha, uchyłkowatość jelit, stany zapalne, owrzodzenia, zgagę, wzdęcia, dyskomfort w jamie brzusz, bóle głowy (nietolerancja), osoby z ryzykiem chorób o charakterze zapalnym, osoby ze stanami zapalnymi w zakresie układu kostno-stawowego np. reumatoidalne zapalenie stawów, osoby które mają obrzęki stawów, które zdarzają się często np. w przebiegu chociażby boleriozy, osoby, które mają utajone procesy zapalne i na tym tle mają obrzęki czy gangliony w obrębie stawów, osoby z nawrotowymi stanami zapalnymi oskrzeli, zatok, grzybicą pochwy, czy nawrotowe zapalenie pęcherza moczowego powinny wyeliminować orzechy, suszone owoce, które są przekaźnikiem czyli kontaminują, nadkażają i tak już (zakładam jeśli mamy powyższe objawy) wątłą florę jelitową.
Jedząc orzechy, suszone owoce nie odbudowujemy nowej flory jelitowej, a wręcz podtrzymujemy tą patogenną florę jelitową.

Kwasy omega 6 

Dlaczego te nasze pestki, nasiona, orzechy, są tak niekorzystne w w/w stanach?
Odpowiedz kryje się w ilości omegi 6, w które te produkty są bogate, a są to kwasy tłuszczowe, które są prekursorem prozapalnych interleukin, prostaglandyn.
Kwasy omega 6 to kwasy, z których powstają mediatory prozapalne i to one powodują w naszym organizmie pogłębienie, rozwój procesów zapalnych, dlatego z całą odpowiedzialnością dla osób, które borykają się z bólami głowy, obrzękami, które są wynikiem zatrzymania wody w organizmie w przebiegu częstych stanów zapalnych histaminowych, czy alergikom czy osobom z zaburzonymi procesami trawienia wykluczam orzechy, ziarna, owoce suszone.

Jesteś zakwaszony? UnikaJ orzechów

Są to produkty o charakterze prozapalnym, ciężkostrawnym, alergogennym, ale również kwasotwórczym, a często mówimy ze jesteśmy zakwaszeni- będziemy czuli się zmęczeni, będziemy puchnąć, mieć skurcze, tężyczkę, będziemy zatrzymać wodę i będziemy mieć zaburzenia hormonalne.

Owoce suszone – czy są dla Ciebie?

Owoce suszone poza tym, że również przenoszą pleśń to zawierają bardzo dużo cukrów! Jeśli pilnujemy ilości cukrów prostych, czyli boimy się skoków insuliny (hormonu który jest najbardziej anaboliczny, odpowiada za insulinooporność) to właśnie ta insulina wydziela się w za dużej ilości po spożyciu owoców suszonych. Owoce suszone są kwintesencją cukru. Gdy odciągniemy z np. jabłka czy śliwki wodę to pozostanie sam cukier, więc dużo więcej insuliny wydzieli się po zjedzeniu takiego suszonego owocu. Osoby które dbają o regulacje masy ciała, nie chcą pogłębiać zaburzeń metabolicznych nie powinny jeść owoców suszonych, bo spowoduje to wyrzut insuliny i zaburzenia gospodarki hormonalnej

Tak samo jak pleśń rozwija się na orzechu tak samo stymulują rozwój pleśni w nas. Orzechy itp.są to produkty skondensowane wymagające bardzo dużego sprawnego potencjału enzymatycznego, trawiennego. Niestety większość nas ma albo zaburzony mikrobion, albo ma ograniczoną zdolność enzymatyczną, dlatego słabo je trawimy.

Jeśli jednak orzechy nie są Twoim wrogiem jakie wybierać? 

Jeśli nie masz alergii i powyższych objawów to jemy bezpośrednio rozłupane orzechy. Orzechy leżakowane, które były konfekcjonowane w postaci np. koszyczków, pudełeczek, foliowych opakowań są niezalecane.

Są osoby które bardzo ciężko trawią (maja słabą wątrobę) i będą czuły te orzechy przez kilak dni, będą czuli się ciężko) – podpowiem jak sprawić by były one lżej strawne.
Orzechy kładziemy bezpośrednio do salaterki i namaczamy woda przez noc. Orzechy takie są łatwiej strawne, pozbywamy się skórki, a w niej jest najwięcej czynnika alergicznego.

 


lek. med. Agnieszka Arendarczyk
lek. med. Dorota Helim-Sobkowiak