Biała ryba duszona z porą i puree ziemniaczano-szpinakowym

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Puree: Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Na 5 minut przed końcem dodaj opłukany szpinak. Odlej wodę, dodaj masło, gałkę, sól i pieprz do smaku i utrzyj na gładkie puree (można zmiksować). 

Rybę umyj, osusz, skrop cytryną i natrzyj przyprawami. Odstaw na 5 minut.
Por dokładnie umyj, posiekaj w talarki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj por i duś do miękkości. Przełóż na miseczkę. Na tej samej patelni z drugą porcją masła klarowanego obsmaż rybę (wcześniej oprósz ją mąką). Smaż rybę z dwóch stron po kilka minut. Pod koniec dodaj porę i podgrzej. Skomponuj talerz: wyłóż puree a na nim rybę z duszoną porą. 

W 2 tygodniu diety można przygotować Mintaja z pomidorami i rozmarynem. W 3 tygodniu diety białą rybę z pomidorami i bazylią, a w 4 tygodniu diety mintaja duszonego podanego z kiszonkami i sałatką.

Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.