Biała ryba pieczona z pieprzem cytrynowym, ziemniakami i pomidorami

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Biała ryba, np. dorsz/sola/halibit.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Rybę przed pieczeniem należy skropić sokiem z ćwiartki z cytryny oraz posypać pieprzem cytrynowym. Tak przygotowaną rybę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, na rybie kładziemy masło klarowane. Obkładamy rybę pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz pokrojonymi w paski (cienkie plastry) czosnkiem i ziemniakami. Posypujemy rybę posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną rybę pieczemy 25 min w temp. 180 C. 

W 2 tygodniu diety można przygotować mintaja z pomidorami, rozmarynem i ziemniakami. W 3 tygodniu diety białą rybę duszoną z porą i puree, a w 4 tygodniu diety mintaja z pomidorami, rozmarynem i ziemniakami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.