Biała ryba z pomidorami i bazylią + ryż/komosa/kasza gryczana

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Ryba do wyboru: morszczuk, dorsz, sola, halibut, mintaj.

Piekarnik nagrzać do 160 C. Oliwę wymieszać z przyprawami i bazylią (można dodać łyżeczkę suszonej zamiast świeżej) i natrzeć mieszanką rybę. Rybę kładziemy w naczyniu żaroodpornym obkładając plastrami pomidora. Rybę pieczemy 15 min.

Podać z sałatą z winegret.

Do dania ugotuj kaszę gryczaną/komosę/ryż basmatii,jaśminowy,brązowy.

W 2 tygodniu diety można przygotować Mintaja z pomidorami i rozmarynem. W 3 tygodniu diety białą rybę duszoną z porą i puree, a w 4 tygodniu diety mintaja duszonego podanego z kiszonkami i sałatką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.