Boczniaki po węgiersku + kasza/ryż/komosa

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min
Boczniaki pokroić wzdłuż blaszek na grube paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić grzyby i smażyć, nie mieszając, 4 minuty.Wlać sos sojowy, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 4 minuty. Boczniaki zdjąć i lekko odsączyć. Cebulę posiekać, paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Ponownie rozgrzać patelnię z tłuszczem i podsmażyć warzywa. Dodać słodką i wędzoną paprykę ( po około 1/3 łyżeczki), wymieszać i po minucie dodać kminek, liście laurowe oraz sól i pieprz. Wymieszać i podsmażać przez 5 minut. Na koniec dodać usmażone wcześniej boczniaki, wlać bulion i pod przykryciem dusić około 15-20 minut. Podać z natką pietruszki.
Dodatek węglowodanów ugotować wg instrukcji i podać z daniem.
 
W 2 tygodniu diety można przygotować boczniaki herbaciane. W 3 tygodniu diety boczniaki w leczo, a w 4 tygodniu diety boczniaki w formie gulaszu. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.