Chleb żytni/orkiszowy na zakwasie a’la bruschetta

Kategoria: Chleby glutenowe
Czas przygotowania: 5 min

Salsa: Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i umieścić w miseczce. Dodać oliwę, ocet/sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, bazylią. Dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać.
Tosty: W głębszym talerzu roztrzepać mleko z ziołami, solą. Rozgrzać patelnię. Maczać pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układać kromki na patelni. Smażyć przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą zrumienione. Wykładać na talerz. Podawać z salsą pomidorową - obok lub na wierzchu.

W 2 tygodniu diety można przygotować chleb żytni/orkiszowy z duszoną cukinią. W 3 tygodniu diety zjeść kanapki posmarowane masłem/oliwą i obłożone pomidorem z bazylią. W 4 tygodniu diety przygotować chleb żytni/orkiszowy na zakwasie z awokado. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.