Chłodnik wegański z botwiny

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 20 min

Buraki obrać, pokroić na większe kawałki i ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu. Kiedy buraki będą miększe, dodać buraczki z botwiny. Gotować do miękkości, po czym wyjąć z wody (nie wylewając przy tym wody) i lekko przestudzić.
Botwinę posiekać i odłożyć na bok. W tym czasie pokroić drobno rzodkiewkę oraz ogórki, posiekać szczypiorek i koperek.
Buraki zetrzeć na tarce. Następnie ponownie włożyć je do garnka, podgotować w tej samej wodzie przez około 10 minut. Poczekać, aż zawartość garnka przestygnie.
Kiedy buraki całkowicie przestygną, dodać do garnka pozostałe składniki: mleko botwinkę, ogórki z rzodkiewką, sok z pół cytryny, sól, pieprz  i trochę octu do smaku (najlepiej próbować w trakcie dodawania octu). Na koniec dodać posiekaną zielenię.