Chude mięso z warzywami + kasza jęczmienna

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 20 min

Dowolne chude mięso możesz przygotować w dowolny sposób: gotowane, duszone lub pieczone,wykluczając smażenie na głębokim tłuszczu i grillowanie.
Duszenie mięsa polega na obsmażeniu z każdej strony następnie podlanie wodą i duszenie pod przykryciem do miękkości. Dusić od 15- 30 min w zależności od rodzaju mięsa.
Pieczenie polega na włożeniu mięsa do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub rękawa, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Piec w tep. 180C 45min.
Podawać z dodatkiem chrzanu, musztardy, ćwikły. Do zestawu można dołączyć dobrze tolerowane warzywa z dodatkiem 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno, octu jabłkowego do smaku. W lekko osolonej wodzie gotuj kaszę jęczmienną przez około 12 minut.