Cielęcina w majeranku i czosnku z porcją warzyw

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 60 min

Cielęcinę oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Następnie dodać mięso i obsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego (opcjonalnie) i doprawić majerankiem, drobno pokrojonym czosnkiem, solą i pieprzem i piec ok. 1 godzinę do miękkości lub dusić na patelni z niewielką ilością wody do miękkości około 45-60 minut.  Gotowe danie podać z dobrze tolerowanymi warzywami w ilości 150-200g.

W 2 tygodniu diety można przygotować polędwicę wołową z cukinią. W 3 tygodniu diety polędwicę wołową duszoną z pomidorami, a w 4 tygodniu diety polędwicę wołową z warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.