Cukinia faszerowana mięsem

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Ryż ugotuj by był al dente.
Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż pestki.  Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj zmielone mięso indyka, miąższ cukinii, marchewkę pokrojoną w półplasterki i
podsmaż. Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj ryż i wymieszaj. Nadziej cukinię przestudzonym farszem, posyp serem i zapiekaj w piekarniku w temp. 180 st. C ok 30-40 minut.

W 2 tygodniu diety można przygotować cukinię zapiekaną ze szpinakiem i soczewicą. W 3 tygodniu diety indyka w leczo, a w 4 tygodniu diety chude mięso z tartymi warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.