Cukinia w cieście

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 20 min

Cukinię umyj i potnij w talary od 5-10mm grubości. Rozłóż na desce do krojenia. Posól i zostaw na 10 minut. Po tym czasie lekko osusz ręcznikiem papierowym. Cukinię dla smaku lekko posyp mieszanką curry lub inną ulubioną mieszanką przypraw. Z wody i mąki z ciecierzycy przygotuj ciasto. Cukinię otaczaj w cieście. Przygotuj blachę do pieczenia. Piecz talarki w 180 stopniach przez około 20 minut. Po 10 obróć je na drugą stronę. Można też smażyć talarki na złoto z obu stron na oleju kokosowym.

W 2 tygodniu diety można przygotować bakłażana w cieście. W 3 tygodniu diety placki cukiniowe, a w 4 tygodniu diety placki ziemniaczano-marchewkowe.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.