Cukinia zapiekana ze szpinakiem i soczewicą

Kategoria: Dania wegetariańskie
Czas przygotowania: 30 min

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Smaż na oleju 5 minut. Dodaj szpinak, odrobinę wody i duś by wszystko się połączyło.
Gotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie przez 15-20 minut. Wymieszaj podsmażone warzyw z ugotowaną soczewicą, dodaj przyprawy do smaku. Farszem wypełnij wydrążoną cukinię. Zapiekaj ją w piekarniku rozgrzanym do temp. 180◦C około 20 minut.
Podawaj z pomidorami w sosie winegret.

W 2 tygodniu diety można przygotować soczewicę z pomidorami i natką pietruszki. W 3 tygodniu diety soczewicę z pomidorami i dynią, a w 4 tygodniu diety leczo z soczewicą. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.