Dahl z soczewicy podany z fasolką szparagową

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 40 min
Na klarowanym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj przyprawy i razem przesmaż około 5 minut. Dodaj wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Przesmaż chwilę. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 15 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka i wchłonie niemal cały płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż gorące danie na talerz. Obok podaj ugotowaną fasolkę szparagową połączoną z oliwą oraz solą. 
 
W 2 tygodniu diety można przygotować soczewicę z pomidorami i natką pietruszki. W 3 tygodniu diety soczewicę z pomidorami i dynią, a w 4 tygodniu diety leczo z soczewicą. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.