Dorsz duszony z marchewką

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 25 min

Rybę umyj i osusz. Marchew obierz i pokrój w talarki. Rybę skrop cytryną, oprósz solą i pieprzem cytrynowym. Obsyp z dwóch stron mąką. Na patelni rozgrzej oliwę i najpierw podsmaż marchew, po 5 minutach przesuń marchew na bok, dodaj drugą łyżkę oliwy i obsmaż rybę z dwóch stron. Zmniejsz ogień, podlej zawartość patelni wodą i duś składniki około 15 minut. Całe danie zjedz z dobrze tolerowanymi warzywami kiszonymi (marchew/kapusta/ogórki).

W 2 tygodniu diety można przygotować dorsza ze szpinakiem i śmietanką kokosową z sałatką. W 3 tygodniu diety dorsza duszonego z sezamem, a w 4 tygodniu diety dorsza pieczonego po śródziemnomorsku. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.