Dorsz duszony z sezamem z sałatką + kasza gryczana/ryż/komosa

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Rybę umyj i osusz. Dopraw solą, pieprzem i natrzyj łyżką oleju sezamowego i łyżką sezamu. Oprósz mąką z dwóch stron i obsmaż po minucie z każdej strony. Zmniejsz ogień, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem około 12-15 minut.
W oddzielnym naczyniu rozgrzej oliwę i obsmaż na niej pokrojonego w wąskie paski selera. Dopraw pieprze, solą i duś by był al dente. Gotowe warzywa zjedz z rybą, obok podaj sałatkę z zielonych liści, pomidorków i sosu winegret.

W między czasie ugotuj kaszę gryczaną/ryż/komosę i podaj z daniem.

W 2 tygodniu diety można przygotować dorsza ze szpinakiem i śmietanką kokosową z sałatką. W 3 tygodniu diety dorsza duszonego z marchewką, a w 4 tygodniu diety dorsza pieczonego po śródziemnomorsku. Dodatek węglowodanów jest ten sam, co w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.