Dorsz gotowany na parze z porą i surówką+ kasza gryczana/kasza jaglana/komosa ryżowa/ryż/amarantus

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30

Fileta z dorsza osusz, a następnie posyp pieprzem cytrynowym i  solą. Na patelni z masłem podduś pokrojonego w plastry pora, a następnie ułóż na rybie.
Gotuj na parze 20 minut lub ułóż na folii aluminiowej i piecz 20 min w piekarniku w 170 stopniach. Podaj z surówką z tartej marchewki i jabłka z dodatkiem oliwy oraz kaszą gryczaną/kaszą jaglaną/komosą ryżową/ryżem brązowym, dzikim lub basmati/amarantusem.*

*Dodatek węglowodanów jest dowolny, wybierz ten, który jest zgodny z Twoim programem żywieniowym.

Zamiast dorsza możesz użyć filet z łososia bądź solę.