Dorsz gotowany na parze z warzywnym puree

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Rybę natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Następnie ugotuj na parze lub usmaż krótko z dwóch stron na rozgrzanej patelni w pergaminie/woreczku (zazwyczaj do pieczenia mięs). Warzywa oczyść, pokrój dowolnie i ugotuj na parze. Jeszcze ciepłe zmiksuj z masłem, solą, pieprzem, bazylią. Skomponuj talerze: wyłóż puree a na nim ułóż rybę.

W 2 tygodniu diety można przygotować Mintaja z pomidorami i rozmarynem. W 3 tygodniu diety dorsza po grecku, a w 4 tygodniu diety rybę pieczoną z pomidorami i porami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.