Łosoś na batatach z surówką z pora

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 40 min

Piekarnik nagrzać do 200C. Pokrojone i obrane bataty włożyć do miski, oprószyć solą i czarnym pieprzem, dodać oliwę i rozmaryn. Całość wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie położyć na nią przyprawione bataty zachowując odstępy między kawałkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 min. Łososia przyprawić pieprzem cytrynowym, solą i wysmarować łyżeczką klarowanego masła. Piec, aż ryba będzie upieczona razem z batatami.

W między czasie por przekroić na pół, umyć dokładnie, posiekać w talarki, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić, dodać posiekaną natkę, sól, pieprz oraz ocet i wymieszać. Surówkę podać z daniem głównym.

W 2 tygodniu diety można przygotować łososia pieczonego z ziemniakami. W 3 tygodniu diety łososia pieczonego w warzywach, a w 4 tygodniu diety łososia z makaronem ryżowym i sosem sojowym. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.