Dorsz pieczony po śródziemnomorsku (z pomidorkami i kaparami)

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Rybę umyj i osusz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dopraw solą oraz pieprzem.  Na wierzchu rozłóż wiórki z masła. Dookoła rybę obłóż kaparami, posiekanym czosnkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz 20-25 minut w 170 stopniach. Rybę podaj z sałatką z zielonych liści, oliwek i sosu winegret.

W 2 tygodniu diety można przygotować dorsza ze szpinakiem i śmietanką kokosową z sałatką. W 3 tygodniu diety dorsza duszonego z sezamem, a w 4 tygodniu diety dorsza duszonego z marchewką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.