Dorsz pieczony z cukinią i natką pietruszki podany z ryżem/komosą

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 20 min

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Filet z ryby posyp solą i pieprzem cytrynowym. Filet ułóż w naczyniu i obłóż plastrami cukinii, posyp natką pietruszki, podlej bulionem warzywnym/wodą. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180◦ C.

Bulion warzywny kup w postaci kostki bez glutaminianu sodu lub zrób sam wg. naszego przepisu.

Do dania ugotuj wg instrukcji na opakowaniu ryż basmati/biały/jaśminowy.

W 2 tygodniu diety można przygotować sole gotowaną na parze. W 3 tygodniu diety łososia pieczonego z pomidorkami, a w 4 tygodniu diety solę duszoną na klarowanym maśle. Dodatek węglowodanów jest taki sam, jak w pierwszej propozycji.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.