Dorsz w lekkim sosie z suszonymi śliwkami, fasolka z masłem

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Śliwki suszone namoczyć w ciepłej wodzie, około 10 minut. Odlać wodę i pokroić owoce w paski. Rybę oprószyć ulubionymi przyprawami i obsmażyć na
rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej ze stron. Podlać wodą i dusić pod przykryciem z dodatkiem śliwek oraz z pokrojoną w plastry pietruszką - ok.10 min. Wlać mleczko, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Podać rybę z ugotowaną al dente fasolką połączoną z masłem.

W 2 tygodniu diety można przygotować Mintaja z pomidorami i rozmarynem. W 3 tygodniu diety dorsza po grecku, a w 4 tygodniu diety rybę pieczoną z pomidorami i porami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.