Dorsz z warzywnym spaghetti + kasza bezglutenowa/ryż/komosa/amarantus

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Filety ryby doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy rybę i smażymy z obu stron. W końcowej fazie smażenia dodajemy kapary, posiekany koperek i chwilę smażymy, podlewamy wodą i dusimy. Warzywa kroimy w cienkie, podłużne plasterki i wzdłuż w nitki.
Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Do powstałej emulsji przekładamy warzywne spaghetti i podgrzewamy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Dorsza podajemy z ugotowaną kaszą (lub innym produktem węglowodanowym,który uwzględnia Twój jadłospis), warzywnym spaghetti i polewamy sosem z masła i kaparów.

W 2 tygodniu diety można przygotować dorsza ze szpinakiem i śmietanką kokosową z sałatką. W 3 tygodniu diety dorsza duszonego z sezamem, a w 4 tygodniu diety dorsza duszonego z marchewką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.