Dorsz zapiekany z dynią i cebulką, surówka

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Filet  umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Posmarować oliwą i odstawić. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojoną w pióra cebulę, wlać bulion. Na wierzch ułożyć filety z dorsza, posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez przykrycia) na 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla, zwiększyć moc do 225 stopni, aby zrumienić potrawę. Podać danie z surówką z marchewki i jabłka.
SURÓWKA: zetrzeć marchew i jabłko (bez skórki), przemieszać z sokiem z cytryny, chrzanem i ksylitolem (opcjonalnie 1 łyżeczka). 

W 2 tygodniu diety można przygotować dorsza ze szpinakiem i śmietanką kokosową z sałatką. W 3 tygodniu diety dorsza duszonego z sezamem, a w 4 tygodniu diety dorsza z warzywnym spaghetti. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.