Gęś pieczona w jabłkach + kasza gryczana/ryż/komosa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia

Pierś z gęsi przypraw majerankiem (2 łyżki) i solą nierafinowaną (0,5 łyżeczki). Pozostaw w tych przyprawach na 2 godziny. Następnie obsmaż pierś na łyżce klarowanego masła (do ścięcia białka dookoła). Włóż do brytfanki i piecz w temperaturze 150 °C przez 4-5 godzin. Po 3 godzinach do brytfanki włóż dwa kwaśne jabłka (szara reneta) przekrojone na połówki i piecz dalej. Danie podaj z upieczonymi owocami i ewentualnie konfiturą z żurawiny lub ćwikłą oraz ugotowaną według instrukcji kaszą gryczaną/ryżem/komosą ryżową.

W 2 tygodniu diety można przygotować królika z musztardą pieczonego w rękawie. W 3 tygodniu diety królika duszonego w warzywach, a w 4 tygodniu diety kaczkę (filet) w jabłkach i pomarańczy. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.