Gołąbki

Kategoria: Dania mięsne

Liście kapusty sparz w gorącej wodzie. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Ryż basmati lub jaśminiowy ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmaż na maśle klarowanym. W misce połącz cebulkę i ugotowany ryż z mięsem mielonym indyczym, wieprzowym, wołowym lub mieszanym (np. wieprzowo-wołowym). Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną masę zawijaj w sparzone liście kapusty. Gołąbki układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 2 godziny.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka pulpety z marchewką i groszkiem. W 3 tygodniu diety indyka (pulpety) z sałatą z sosem winegret, a w 4 tygodniu diety cukinię faszerowaną soczewicą. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.