Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką

Kategoria: Dania mięsne

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.Wołowinę pokroić na 2 cm kawałki. Doprawić solą, pieprzem. Kawałki obsmażać na patelni z tłuszczem. Gotowe kawałki mięsa przekładać do większego naczynia żaroodpornego z pokrywą.
Czosnek obrać. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchew obrać i pokroić w plastry. Warzywa wrzucić na patelnię po mięsie i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty. Przełożyć do mięsa.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do mięsa.

Zagotować bulion z tymiankiem, liściem laurowym i przecierem. Wlać do naczynia z gulaszem, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2 do 2 i 1/2 godziny.

W 2 tygodniu diety można przygotować pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i blanszowanym kalafiorem. W 3 tygodniu diety kurczaka duszonego z groszkiem z porcją batatów, a w 4 tygodniu diety indyka w potrawce z ziemniakami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.