Gulasz z bakłażana + ryż/kasza bezglutenowa

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 35 min

Bakłażana umyć i pokroić na 1 cm plasterki. Posypać z dwóch stron solą (w sumie użyć ok. 1 łyżki soli) i odłożyć na ok. 20 - 30 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda.
Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę i smażyć przez około 4 minuty co chwilę mieszając.
Bakłażana wytrzeć papierowymi ręcznikami i pokroić w kosteczkę. Dodać go do garnka i wlać resztę oliwy. Smażyć przez ok. 10 minut, w międzyczasie co chwilę zamieszać. W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i czarnym pieprzem .
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z bakłażanem. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż bakłażan będzie miękki. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Danie podać z ryżem/kaszą bezglutenową gotowaną wg instrukcji.

W 2 tygodniu diety można przygotować kabaczka duszonego z pomidorami. W 3 tygodniu diety leczo warzywne, a w 4 tygodniu diety cukinię duszoną z bakłażanem i natką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.