Halibut pieczony z duszoną marchewką + kasza gryczana/ryż/komosa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Rybę oczyść i umyj. Natrzyj solą i pieprzem oraz skrop cytryną. Przełóż do naczynia wysmarowanego oliwą i piecz pod przykryciem 20-25 minut w 180 st. W między czasie obraną marchew pokrój w talarki, wrzuć do garnka z niewielką ilością wody i duś do miękkości z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej. Rybę podaj z marchewką oraz z dowolną dobrze tolerowaną surówką np. z kiszonej kapusty.

Do dania ugotuj wg instrukcji na opakowaniu kaszę gryczaną/ryż brązowy lub basmati/komosę.

W 2 tygodniu diety można przygotować sole gotowaną na parze. W 3 tygodniu diety sandacza pieczonego z tartą skórką cytrynową, a w 4 tygodniu diety pstrąga pieczonego z gotowaną fasolką i sałatką. Dodatek węglowodanów jest taki sam, jak w pierwszej propozycji. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.