Indyk (filet) duszony w tartych warzywach + kasza owsiana/jęczmienna

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30

Mięso pokrój w 2cm plastry. Marchew, seler, pietruszkę zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj warzywa na rozgrzaną z tłuszczem patelnię, podsmaż, dodaj pół szklanki wody i duś, aż warzywa będę al dente. Dopraw wegetą i pieprzem. Na osobnej patelni obsmaż na oliwie kawałki mięsa doprawione solą, pieprzem i obtoczone w mące ryżowej. Smaż na małym ogniu po 8 minut z każdej strony. Na talerzu ułóż tarte warzywa, a na nich kawałki mięsa. Podaj danie z sałatą z sosem winegret oraz kaszą owsianą/jęczmienną.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka pieczonego (pierś) w curry i warzywach. W 3 tygodniu diety indyka (filet) w śmietance kokosowej z trawą cytrynową, a w 4 tygodniu diety indyka polędwiczkę w mleczku kokosowym. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.