Indyk (filet) w śmietance kokosowej z trawą cytrynową

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Indyka oczyść, lekko rozbij, natrzyj solą, pieprzem, trawą cytrynową. Pieczarki pokrój na 4 części. Natkę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, dopraw pieprzem i smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody- przesuń na bok patelni. W wolne miejsce włóż drugą porcję masła, obsmaż mięso z dwóch stron, dodaj śmietankę, przykryj patelnię i duś całość około 18 minut, aż mięso będzie gotowe, a sos nieco się zredukuje. Dodaj natkę i duś jeszcze minutę. Wyłóż na talerz mięso, obok ułóż pieczarki. Polej mięso pozostałym sosem.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka pieczonego (pierś) w curry i warzywach. W 3 tygodniu diety indyka duszonego z tartymi warzywami, a w 4 tygodniu diety indyka polędwiczkę w mleczku kokosowym. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.