Indyk (filet z piersi) duszony w pomidorach, cebuli i bakłażanie

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

Pomidora bez skórki pokrój w kostkę, cebulę w pióra, a bakłażana w plastry (bakłażana natrzyj solą i odstaw na 10 minut, po tym czasie wypłucz pod bieżącą wodą). Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż najpierw cebulę, a po 8 min dodaj bakłażana. Dopraw  solą, pieprzem, ziołami. Przesuń warzywa na bok i dodaj filet z indyka. Obsmaż go po 2 minuty z każdej strony, a następnie duś 15 minut z odrobiną wody. Na sam koniec dodaj pomidory, duś jeszcze 5 minut by sos się zredukował. Wyłóż mięso na talerz i polej je porcją warzyw.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka w potrawce z ziemniakami. W 3 tygodniu diety indyka ze szparagami, a w 4 tygodniu diety indyka gulasz z cukinii i pomidorów. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.