Indyk (filet z piersi) duszony z sałatą rzymską

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

Sałatę rzymską (koniecznie ten rodzaj) pokrój wzdłuż na cztery części i odstaw na bok.
Mięso pokrój w 2cm plastry i natrzyj przyprawami (tymianek, pieprz, sól, kminek, majeranek, sos sojowy oraz 2 roztarte ząbki czosnku). Zamarynuj mięso przez 15 min. Po tym czasie na patelni rozgrzej masło, obsmaż mięso z 2 stron po kilka minut. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś 15 minut. Następnie dookoła wyłóż przygotowaną sałatę, przykryj i duś wszystko jeszcze 5 minut by sałata stała się miękka. Dopraw ewentualnie do smaku.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka leczo. W 3 tygodniu diety indyka (polędwicę) z chrzanem i gotowanymi burakami, a w 4 tygodniu diety indyka pieczonego z kapustą kiszoną. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.