Indyk gulasz z cukinii i pomidorów

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 25 min

Z oliwy, rozgniecionego czosnku, musztardy, tymianku i oregano przygotować marynatę. Pokrojonego w kostkę indyka wymieszać w marynacie i odstawić na 1h do lodówki. Cukinię, pomidor i cebulę pokroić w dużą kostkę. Na maśle klarowanym dusić warzywa przez 5 min. Następnie dodać indyka i obsmażyć przez 3 min, a następnie dusić pod przykryciem 15 min.
Dodatkowo podawać z sałatą z sosem winegret. 

Zamiast mięsa z indyka możesz użyć pierś z kurczaka w tej samej ilości. 

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka w potrawce z ziemniakami. W 3 tygodniu diety indyka ze szparagami, a w 4 tygodniu diety indyka duszonego w pomidorach, cebuli i bakłażanie. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.


Dr Agnieszka Arendarczyk