Indyk (filet z piersi) pieczony z kapustą kiszoną

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min
Mięso delikatnie rozbić, jeśli jest zbyt grube. Obsmażyć na klarowanym maśle po 2 minuty z każdej strony. Na spodzie naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułożyć  poszatkowaną kapustę, dodać mięso i przyprawić. Zalać całość bulionem/wodą i przykryć. Piec w temperaturze 160 stopni 25 min. Danie podać z dodatkową surówką z dobrze tolerowanych warzyw.
 
W 2 tygodniu diety można przygotować indyka duszonego z sałatą rzymską. W 3 tygodniu diety indyka (polędwicę) z chrzanem i gotowanymi burakami, a w 4 tygodniu diety indyka leczo. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.