Indyk (polędwica) z chrzanem i gotowanymi burakami

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

Polędwicę pokrój w 2cm plastry. Posmaruj chrzanem, posyp solą oraz pieprzem i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu połóż łyżkę masła. Buraki* pokrój w plastry/paski, posyp solą oraz pieprzem i ułóż obok mięsa. Gotuj mięso i warzywa razem około 20 min. Przed podaniem buraki skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Do dania zjedz sałatę z sosem winegret lub dodaj dobrze tolerowaną surówkę.

*Możesz użyć już ugotowanych buraków, wówczas pokrój je i dodaj do gotowanego mięsa na 5 min przed końcem jego duszenia by nabrały odpowiedniej temperatury.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka leczo. W 3 tygodniu diety indyka duszonego z sałatą rzymską, a w 4 tygodniu diety indyka pieczonego z kapustą kiszoną. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.