Indyk (polędwiczka) w mleczku kokosowym podana z ryżem/komosą

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Indyka pokrój w 2cm plastry, przypraw solą, pieprzem i kurkumą. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i podsmaż plastry z każdej ze stron. Gdy nabiorą kolorów dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i marchew pokrojoną w plastry. Smaż do momentu gdy warzywa się zeszklą. Dodaj rozmieszane mleczko kokosowe i całość gotuj około 10 minut - do zgęstnienia mleczka. Dopraw do smaku solą/pieprzem i ew. świeżymi ziołami, jak bazylia/tymianek.
Obok podaj ugotowany według instrukcji ryż biały/basmati/jaśminowy lub komosę.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka w śmietance kokosowej  z trawą cytrynową. W 3 tygodniu diety indyka duszonego z tartymi warzywami, a w 4 tygodniu diety indyka w curry i warzywach. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.