Indyk (pulpety) mięsno-warzywne z ryżem/komosą
Umyć warzywa. Pieczarki, seler, marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Na klarowanym maśle poddusić pokrojone warzywa. Z mięsa, jaja, warzyw i przypraw uformować jednolitą masę, następnie uformować kulki mięsne. Na klarowanym maśle obsmażyć kulki mięsne, następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Danie podać z ugotowanym według instrukcji ryżem białym/jaśminowym/basmati lub komosą.
W 2 tygodniu diety można przygotować indyka pulpety z marchewką i groszkiem. W 3 tygodniu diety indyka (pulpety) z sałatą z sosem winegret, a w 4 tygodniu diety indyka pulpety duszone z marchewką i cebulą. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.