Indyk w potrawce z ziemniakami i marchewką

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 45

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie przyprawy z solą i świeżo zmielonym pieprzem i obsypać nimi indyka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść w prasce. Dodać masła i tak przygotowaną masę zeszklić na patelni, tak mieszając, aby cebula z czosnkiem się zarumieniła i nie przywarła do dna. Dodać do cebuli kawałki indyka. Mieszankę zalać 1/2 szklanki wody, zmniejszyć ogień, dodać sos sojowy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki w całości, zagotować i dusić na małym ogniu 35 min. Gotować dopóki warzywa i mięso będą miękkie. W międzyczasie kilka razy przemieszać, wyciągnąć kilka ugotowanych ziemniaków, rozgnieść i włożyć z powrotem do potrawki (ziemniaki w takiej postaci będą pełniły formę zagęstnika).