Jajecznica na boczku podana z warzywami i pieczywem

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 15 min

Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, dodaj mięso i smaż na małym ogniu by wytopić nieco tłuszczu. Oddziel białka od żółtek. Do boczku dodaj białka, poczekaj jak się zetną, na końcu dodaj żółtka (nie mogą być mocno ścięte, bo tracą wartości odżywcze). Przesmaż krótko już na wyłączonym palniku. Danie podaj z pokrojonymi na połówki pomidorkami, kiełkami. Skrop warzywa octem i dopraw pieprzem oraz solą. Danie podaj z pieczywem, które jest zgodne z Twoimi zaleceniami (chleb żytni na zakwasie/orkiszowy na zakwasie/ bezglutenowy).

W 2 tygodniu diety można przygotować jajecznicę z szynką na maśle. W 3 tygodniu diety jajecznicę z duszoną papryką i cebulką, a w 4 tygodniu diety jajecznicę z groszkiem i natką pietruszki.Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.